Welke draak ga jij verslaan?

En daar is nu echt de herfst aangebroken. Het weer heeft zich er al helemaal aan aangepast. Ik eerlijk gezegd nog niet. Met een lekkere trui aan zit ik hier deze tekst te typen want tja, nu al de verwarming aan… daar is het toch wel veel te vroeg voor!

Hoewel ik nu toch wel stiekem van een kacheltje droom zo ‘s avonds! Heerlijk een knapperend vuurtje, dikke sokken en een mok chocomel!

Begin van de herfst is ook de Michaelstijd. Op de school waar mijn kinderen heen gingen werd dan het Michaelsfeest gevierd, naar de engel Michael die de draak versloeg.

De kleuters gaan dan in het bos op zoek naar herfstschatten: Mooie bladeren, beukennootjes, kastanjes en mossen. Om vervolgens lekker een appeltje te eten.

De grotere kinderen doen spelletjes in het bos en gaan daarna de draak verslaan (gespeeld door zesde klassers / groep 8).

Het is ook de tijd dat kinderen net wat drukker zijn. Misschien omdat het buiten ook onstuimiger is, misschien omdat we meer binnen zijn en ze zich dus minder fysiek kunnen uiten… Bij ons heet het dan ook: de drakentijd!

Nu de ochtenden al donkerder worden komt inderdaad de tijd aan dat we meer naar binnen gaan. Niet alleen letterlijk, vanwege de kou en het onstuimige weer buiten, maar ook om meer in onszelf naar binnen te kijken.

Zo kan je ook jouw rol als opvoeder onder de loep nemen. Wat gaat jou makkelijk af, wat zou je liever anders doen? En dan bedoel ik vooral ook in het zorgen voor jezelf in het opvoeden.

Het gaat je bijvoorbeeld heel goed af om voor je gezin te zorgen, er helemaal voor ze te zijn. Iedere dag zet je lekker en gezond eten op tafel. Je blust de brandjes tussen de kinderen. Nog even voorlezen of een spelletje doen…

En ’s avonds plof je uitgeput op de bank, hopend op een goeie nachtrust…

Kijk in dat geval dan ook eens naar hoe goed je voor jezelf zorgt. Ben jij er helemaal voor jou? Heb je nog weleens tijd voor jezelf? Om te doen wat voor jou belangrijk is, waar je energie van krijgt? Dat zijn vaak de dingen die je als moeder als eerste loslaat, is mijn ervaring.

Waarom ik het zo belangrijk vind dat je goed voor jezelf zorg? Omdat je anders een heel kort lontje krijgt en opbrand.

En als je antwoord op bovenstaande vragen nee is, dan weet je wat je te doen staat: Verzamel de moed om jouw innerlijke draak verslaan! De draak die jou tegenhoud er voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen!

Herken jij dit? Welke draak ga jij verslaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.