Wat doe jij met pijn?

De afgelopen dagen ben ik het al een aantal keer tegen gekomen. Dus ik wil er nu gelijk maar een stukje over schrijven:

Pijn. Of, nog specifieker pijn en stress.

Het begon met een gesprek dat ik had met iemand die vertelde over hoe druk haar weekend was geweest. Het weekend had zich gevuld met familiebezoek, de kinderen, boodschappen en de gebruikelijke huishoudelijke activiteiten. Op zich geen probleem maar de rest van de  week was het erg druk geweest. Hoe leuk het bezoek aan de familie ook was, ze zag er ook wel tegenop. Wat er nog bij kwam, vertelde ze me, was dat ze ’s nachts wakker was geworden met pijn in haar buik. Alsof ze een steen in haar maag had,  zo’n zwaar gevoel.

Terwijl we het hier over hadden en ze vertelde dat een slapeloze nacht echt niet uitkwam nu, zag ik de kwartjes vallen.

Opeens zag ze dat ze teveel hooi op haar vork had genomen, teveel taken naar zich toe had getrokken. Het waren wel allemaal dingen geweest die ze leuk of belangrijk genoeg vond om te doen maar het had er wel voor gezorgd dat haar emmertje te vol was geraakt. Haar lichaam reageerde hierop door pijn in de buik.

Ik merk zelf dat mijn emmer te vol is doordat mijn nek pijn gaat doen en een ander krijgt hoofdpijn of last van haar rug.

Waarmee geeft jou lichaam aan dat dat het even teveel is?

Tja, en dan begint het pas want wat ga je dan laten?

Als je teveel taken hebt zal je dus wat moeten loslaten… Maar ja, het is allemaal belangrijk anders zou je het toch niet doen?

Toch zijn er altijd dingen die niet zo belangrijk zijn, waarbij geen doden vallen als je het niet doet. Ik zal een paar voorbeelden geven, niet schrikken:

  • Opruimen. Je prima overleven zonder op te ruimen. Oké, als je dat te lang niet doet kan je je nek breken maar… een dag, misschien 2 kan je het echt wel uitstellen.
  • Eten koken. En nee, ik bedoel niet jezelf en je gezin uithongeren maar een keer niet zelf koken. In plaats daarvan een pizza in de oven schuiven of friet / Turkse pizza halen. Kan prima toch? Oké, ook dit niet iedere dag maar als het je even teveel is, is het een prima alternatief toch?

Dus, bedenk eens welke taak (of taken) jij los kan laten als je emmer te vol loopt?

Is het lastig om te zien wat je kan loslaten of wil je hier graag hulp bij? Mail me, dan maken we een afspraak om te zien wat jij vandaag nog kan doen (of laten eigenlijk!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.