Pinksterfeest en vertrouwen

Afgelopen vrijdag was het pinksterfeest bij mijn jongste op school. Het is een van de mooiste feesten van het jaar! Alle kinderen zijn in het wit of wit met donkere broek. De kleuters hebben bloemenkransjes om het hoofd en komen door bloemenpoortjes naar de meiboom waar de andere leerlingen al klaar zitten. Ouders staan er omheen.

Als de kleuters een plaatsje hebben gevonden, zingt iedereen, terwijl er 2 duiven worden vrijgelaten:

‘Doe open nu het duivenhuis

                        De duiven vliegen er vrolijk uit

                        Ze vliegen uit in brede vlucht en zweven in de blauwe lucht.

                        Maar keren ze weer, van ’t vliegen moe,

                        Dan sluiten we zacht het duivenhuis toe.

                        Roekoe roekoe”

 

Ik heb dit feest nu al 16 jaar meegemaakt en elke keer schiet ik weer vol! Het is zo mooi om iedereen vol overgave dit te horen zingen.

Vervolgens gaan alle klassen om de beurt om de meiboom dansen. Ook hier zie je de volle overgave terug in het zingen en dansen. Ieder jaar zijn er wat leerlingen die het erg spannend vinden om mee te doen in het zicht van de hele school en alle ouders. Maar ook zijn er elk jaar weer leerlingen die nu wel meedoen! Wat een overwinning is dat!!

 

Voor mij gaat dit feest over vertrouwen, Vertrouwen klinkt in het lied van de duiven: Ze vliegen uit en keren als ze moe zijn weer terug. Ze vinden de weg ook weer terug naar huis. Vertrouwen dat het gaat zoals het moet gaan. Dat de natuur doet wat het moet doen: na de winter komt het voorjaar en nu gaan we richting zomer. De natuur doet wat het moet doen, de duiven, de bloemen en bomen. Dit ritme, daar kan je op vertrouwen.

 

Ook in de ontwikkeling van je kind kan je vertrouwen. Een kind gaat praten als het daar aan toe is, gaat rennen nadat het heeft leren lopen. Zo heeft alles een logische opbouw.

 

Vertrouwen hebben in je kind:

Zo gaat het ook in de opvoeding: Je geeft je kind vertrouwen door het los te laten en vertrouwt er op dat het weer terugkomt als het je nodig heeft, om bij te tanken, uit te rusten.

En dat loslaten en vertrouwen is natuurlijk ook een wisselwerking. Als je erop kan vertrouwen dat het goed gaat, kan je makkelijker loslaten. En andersom, als je los laat, ga je merken dat je kunt vertrouwen op een goed afloop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.