Over mij

Als kind al werd ik gefascineerd door hoe mensen met elkaar omgaan. Hoe gedrag een wisselwerking is tussen actie en reactie. Tijdens mijn studie Gezondheidswetenschappen heb ik hier veel over geleerd. Ik leerde er een hoop theoretische modellen over hoe gedrag te beïnvloeden is. Er bleef bij mij echter steeds iets knagen. Het ging over gedrags- en cognitieve therapie om tot ‘gezond’ gedrag te komen. Toch had ik steeds het gevoel dat deze vormen niet de oorzaak van het gedrag wegnemen. Het was voor mij symptoombestrijding waarbij om kern werd heen gedraaid.

Toen mijn kinderen naar school gingen, zag ik steeds meer moeders worstelen met het gedrag van hun kind. Kinderen die niet naar school willen (daar was mijn dochter er ook een van) of boze en agressieve buien hadden. Of kinderen die zich heel erg terugtrokken en niet duidelijk konden aangeven hoe ze zich voelden en waarom...

Mijn handen begonnen te jeuken: hier zit wel een ontstaanskern van gedrag. Als ik daar nu eens mee aan de slag ging…

Wie ben ik als persoon?

Ik ben Lidewij van den Hondel. Samen met Guido met heb ik drie leuke kinderen. Twee meiden van 11 en 18 jaar en een zoon van 15. Ik vind het prachtig om te zien hoe we alle 5 op onze eigen manier wat te brengen hebben in het leven en te leren, uiteraard! Ieder heeft op zijn of haar eigen manier inbreng in het gezin en ja, dat kan gelukkig ook wel eens botsen!

Ik volg graag een ‘hemelsbrede’ route: als ik ergens heen wil, kijk ik waar het is en volg de directe route daar naartoe. Ik doe niet aan omwegen en zijpaden, tenzij het recreatief is of om de omgeving te verkennen!

Ik bekijk situaties graag net even anders, neem net een ander perspectief waardoor er een andere, vaak nieuwe, waarheid zichtbaar wordt.

Ik houd van hardlopen en -fietsen maar voor mij geldt vooral: een dag niet gelezen is een dag niet geleefd! Dan heb ik het over vakliteratuur maar ook Scandinavische thrillers of ‘gewone’ literatuur.

Met mijn dochter naar school fietsen door de bossen vind ik heerlijk. Onderweg spotten we Schotse Hooglanders, eekhoorns, konijnen en zwanen! Het is leuk om overal een verhaal bij te verzinnen samen.