Hoe zorg jij goed voor jezelf?

Dit is voor mij ontspanning, met mijn oude vriend Blomi leuke dingen doen!

Zorg voor jezelf zoals je voor je kind zorgt!

Dit zeg ik tegen veel moeders waar ik een gesprek mee heb! De meeste vrouwen die ik hier zie geven zich voor minimaal 100 % voor hun kinderen en gezin. Zoveel liefde en aandacht voor de opvoeding in de hele breedte. Dit loopt van de ontwikkeling van het kind, tot voeding; van het kiezen voor óf juist niet vóór inenten tot het vinden van de juiste school. Er wordt steeds heel bewust gekozen wat het beste is voor het kind.

Ik wet niet of jij dit herkent, ik wel!

Voor mij, als voormalig vrijeschoolkind, begon dit natuurlijk met de keuze voor borstvoeding. Al snel kwam het ent-dilemma om de hoek kijken. Het viel niet mee om daarbij door de bomen het bos te blijven zien. Uiteindelijk hebben we een keuze hierin gemaakt maar, even los van welke keuze het was, het is echt een oerwoud van informatie, emoties en angsten waar we doorheen zijn gegaan.

Om vervolgens weer bij een volgende keuze te komen: waar gaan we ons kind me voeden? Vlees of juist niet? Biologisch, biologisch dynamisch of gewoon ‘regulier’? En van de ene keuze rol je naar de volgende. En mijn ervaring is dat als je begint met een bewuste keuze, er steeds meer keuzes komen! En dat zie ik ook bij de moeders die ik coach terug. Herken je dat?

En hoewel ik altijd wel achter onze keuzes kon blijven staan (en nog steeds trouwens), toch was ik ook wel jaloers op moeders die gewoon deden wat iedereen deed. Hel leek me zo veel makkelijker. Geen zorgen over voeding, gewoon de school om de hoek kiezen… het leek me heerlijk onbezorgd!

Ik wou het allemaal zo goed mogelijk doen.

Ik wou het allemaal zo goed mogelijk doen. Overal de beste keuze in maken en ja, dat wil ik nog steeds. Dat de beste keuze voor mijn kinderen ook veel van mij vroeg, dat nam ik voor lief. En nogmaals, ik zou het zo weer doen. Wat ik toen niet zag / merkte is dat het ook wel heel veel van mij vroeg.

Nu, achteraf, hoor ik van de kinderen terug dat mijn lontje toch wel erg kort was. Dat ik vaak bozig reageerde als ze gewoon maar een grapje maakten (wat ik dan niet doorhad) of ergens heel hard om moesten lachen…

Ik kreeg later pas door dat ik steeds over mijn grenzen heen ging door het voor de kinderen zo goed mogelijk te willen doen. Dat ik vergat om ook, of misschien wel eerst, goed voor mezelf te zorgen. Ik vergat dat ik het ook nodig had om op te laden, om dingen te doen die ik leuk vond, juist omdat ik ze leuk vond.

Vandaar dus dat ik alle moeders mee wil geven: Zorg voor jezelf zoals je voor je kind zorgt!

Dus mijn vraag aan jou: hoe zorg jij voor jezelf? Wat vind jij leuk om te doen, om op te laden? Laat het me in een reactie hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.