Doe dat nou niet!!

Herken je dit, je kind luistert niet naar wat je zegt en gaat straal zijn eigen gang. In het beste geval volgen er elle lange discussies: Ik wil dat je nu… doet, Ja maar ik wil dat niet, ik wil juist… In het slechtste geval eindig je met ruzie waarbij iedereen zich verliezer voelt!

In dit blog geef ik je 3 tips die ervoor zorgen dat jouw kind beter gaat doen wat je van haar of hem vraagt. En je zult zien dat het ook nog gezelliger wordt ook!

 

Tip 1:

Zorg dat je het woord ‘niet’ niet gebruikt. Je kind hoort dit namelijk niet. Denk aan de bekende oefening: Denk nu 5 minuten niet aan een roze olifant. Dat is erg ingewikkeld want waarschijnlijk zie je gelijk een roze olifant voor je. Zo werkt het bij jouw kind ook. Alleen de boodschap achter het 'niet' wordt gehoord. Dus bijvoorbeeld: 'Rennen','Krijsen', 'Springen', enzovoorts. Oftewel, juist wat je wilt tegen gaan wordt opgepikt, gehoord en uitgevoerd! Terwijl je dat dus net NIET wil! Je bent dus eigenlijk je aan het inspireren met gedrag dat je wilt voorkomen of tegengaan. Vermijd dus het woordje NIET. Schap het uit je omgangstaal naar je kind en je zult zien dat andere reacties gaat krijgen!

Tip 2:

Na het toepassen van de eerste tip kom je voor de vraag: hoe maak ik mijn kind dan duidelijk wat ik wil. Dat is eigenlijk vrij voor de hand liggend! Vertel namelijk vooral wat je WEL wil. Bijvoorbeeld rustig lopen, zacht praten, de fiets buiten een mooi plekje geven, het autootje op zijn plekje parkeren… enz. Op deze manier geef je aan wat wel mag of kan. En je geeft je kind een andere mogelijkheid, ze hoeft dan niet zelf te bedenken wat wel mag. Dat heb jij al gedaan en gezegd! En je kind wil het graag goed doen en zal makkelijker geneigd zijn naar je te luisteren!

Tip 3:

Maak het luchtig door er wat humor in te gooien. Bijvoorbeeld door zelf te gaan rennen of heel hard te praten. Een overdrijving kan erg grappig zijn en je kind ziet snel in dat het ‘raar’ gedrag is, zeker voor een ouder! Je zal zien dat door middel van humor stress en strijd afneemt en je weer samen bent in plaats van tegenover elkaar te staan.

Je zult zien als je deze tips toepast, dat jouw kind als vanzelf doet wat er van hem wordt verwacht. Je gaat ook meer plezier krijgen met je kind en dat is natuurlijk altijd winst!!

Wil je meer tips of inspiratie voor het opvoeden van je kind? Meld je dan hier aan. Je krijgt dan wekelijks inspirerend bericht van mij!

Ik ben benieuwd wat jij van deze tips vindt! Pas jij ze al toe? Wat zijn jouw ervaringen? Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.