3 x delen als Sint Maarten

Vandaag, 11 november, is het feest van Sint Maarten.

Maarten was een soldaat in het Romeinse leger. Op een dag kwam hij bij de poort van een stad een bedelaar tegen. Het was koud  en mistig en de bedelaar was slecht gekleed.

Maarten deelde zijn mantel met een oude  zwerver. Maarten hief zijn zwaard en sneed zijn mantel in twee.  Hij gaf hem niet helemaal weg maar gaf het deel dat hij kon missen!

Dat vind ik nou het mooie van dit feest: geven wat een ander nodig heeft maar je bewust zijn van datgene dat jij niet kan missen.

Dit is voor mij extra van belang geworden. Ik heb veel gegeven zonder stil te staan wat voor mij essentieel was om te bewaren, om goed voor te zorgen. Op een bepaald moment was ik zelfs aan het geven terwijl er niet veel meer te geven was. Ik merkte dat doordat ik me futloos voelde, snel boos was en niet meer echt kon genieten van het samen met mijn gezin dingen ondernemen.  Ik was constant aan het zorgen maar… zorgde niet voor mezelf!

Dit zijn de 3 belangrijke tips die ik van Sint Maarten leerde. Ik deel ze graag met jou!

 1. Geef wat je over hebt, niet wat je hebt

Sint Maarten gaf een halve mantel, de andere helft hield hij zelf. Wat zou er gebeurd zijn als hij zijn hele mantel had gegeven? Wat dat niet nog beter geweest? Zou hem dat niet een nog beter mens hebben gemaakt?

Misschien was het voor de bedelaar beter geweest, daar kom ik straks nog op terug maar hoe zou het dan met Maarten zijn afgelopen?

Waarschijnlijk was hij dan omgekomen van de kou!

Dat is dus iets wat we van Maarten leren: Geef aan anderen die het nodig hebben maar  hou ook in de gaten wat je zelf nodig hebt!

Zeker met een gezin met (kleine) kinderen kan je de neiging hebben te blijven geven. ‘s Ochtens vroeg begint het al (soms al voor het ontbijt) en dat gaat zo de hele dag door met van alles en nog wat waarbij je steeds je aandacht verdeelt tussen wat jij wilt (of moet) doen en wat de kinderen van je vragen. Dat gaat goed totdat je meer geeft dan je te geven hebt. Dan ga je roofbouw plegen op jezelf. Je lontje wordt korter, je bent sneller boos en ’s avonds (of nog erger s-ochtends al) ben je bekaf en plof je uitgeblust op de bank. Dan heb je dus teveel gegeven.  Of in ieder geval meer dan je te geven had, je hebt zelf geen energie meer over!

2. Zorg dat je bijtankt.

Als je merkt dat je teveel hebt gegeven, zorg dan in eerste instantie dat je gaat bijtanken. Kijk waar jij energie van krijgt, waar jij blij van wordt op jouw eigen manier.

3.Wel helpen, niet redden!

De bedelaar ontvangt niet een hele mantel. Zou dat voor de bedelaar dan niet beter geweest zijn?

Ja natuurlijk! Dan zou hij het niet meer koud hebben, hij zou helemaal verwarmd worden door de mantel van Maarten, en niet een beetje…  Hij zou dan echt gered zijn!

Maar is dat echt zo? Kan je een ander echt redden? Of kan jij door een ander gered worden?

Ik ga er vanuit dat je een ander zeker kunt helpen zijn of haar situatie te verbeteren maar… de echte verandering moet bij diegene van binnenuit komen. Zoals je een drenkeling wel uit het water kan halen en reanimeren maar op een gegeven moment moet hij toch echt zelf gaan ademen!

Vraag aan jou, hoever ga jij met helpen? Denk je daarbij ook aan jezelf?

Laat het me weten in een berichtje hieronder.

2 Comments

 1. Guido

  Hoi Lidewij. Wat een leuk artikel! Eerlijk gezegd denk ik niet aan mijzelf als ik iemand help. Dat komt daarna pas, Heb ik iemand geholpen dan geeft mij dat een prettig gevoel. Maar dat moet natuurlijk niet ten koste van jezelf gaan. Stof tot nadenken inderdaad. Bedankt, ga zo door en veel succes verder!

  1. Lidewij

   Bedankt voor je reactie Guido. Je hoeft inderdaad niet aan jezelf te denken als je iemand helpt, dan wordt het al gauw erg berekenend en gaat het prettige gevoel dat je ervan krijgt snel weg, als het al komt… het gaat er meer om dat je ook op andere momenten in de gaten houdt dat je emmertje niet gaat overlopen. Dus als je vaak goed voor jezelf zorgt, heb je meer ruimte om te geven!
   Groetjes, Lidewij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.